Poradnik jak bezpieczne i wydajne palić w kominku

Kluczem  do sukcesu jest tylko palenie sezonowanym czyli suchym drewnem kominkowym. Drewno kominkowe  połupane po 2 latach sezonowania  powinno mieć wilgotność pomiędzy 15 a 25 %. Do sprawdzenia użyj miernika wilgotności  zwanego wilgotnościomierzem, który można kupić już za kilkadziesiąt złotych.

Rozpalając  ognień w kominku zacznij od  otwarcia dopływu powietrza do kominka. Zgnieć jakąś gazetę i połuż ją w palenisku lub użyj podpałki. Kilka szczapek miękkiego drewna np. świerkowego położonych na dole na pewno przyśpieszy ci  rozpalanie. Potem dodaj kilka większych kłód na wierzch i podpal. Kiedy ogień  rozpali się na dobre możesz zmniejszyć dopływ powietrza.

Usuwaj popiół z paleniska  by ułatwić przepływ powietrza. Używaj do tego celu metalowego wiaderka  z przykrywką i pod żadnym pozorem nie wysypuj go koło domu.  W popiele mogą  znajdować się drobiny żaru , które wiatr może przenieść i spowodować pożar.

Pamiętaj, aby wyczyścić komin przynajmniej raz na rok. Kominiarz naprawdę przynosi szczęście. Czyszczony  systematycznie komin  to  gwarancja bezpieczeństwa  twojego domu i rodziny.

I w końcu zadbaj o czystość szyby kominka, usiądź przy nim w wygodnym fotelu  z kubkiem herbaty i ciesz się wirującymi płomieniami ognia.

Ps.

Jeżeli  masz pytania związane  z paleniem w kominku i chciałbyś skorzystać z fachowej porady prosimy zadzwoń do nas!

692-130-120